Uveitis: Ajo që duhet të dini

Uveitis në përgjithësi i referohet një sërë kushtesh që shkaktojnë inflamacion të shtresës së mesme të syrit, uvea dhe indeve përreth. Mund të jetë e dhimbshme, syri ose sytë mund të jenë të kuq, dhe vizioni mund të jetë me re.

Një dëmtim i syrit, një infeksion viral ose bakterial, dhe disa sëmundje themelore mund të shkaktojnë uveitis. Mund të shkaktojë ënjtje dhe dëmtim në indin e syrit. E patrajtuar, mund të çojë në humbje të shikimit dhe çështje të tjera. Mund të ndikojë në njërën ose të dy sytë.

Termi uveit i referohet një inflamacioni të uvea dhe çdo pjesë të pjesës së brendshme të syrit. Disa lloje të uveitit ekzistojnë me një numër shkaqesh të mundshme.

Kjo prek kryesisht njerëzit e moshës 20-60 vjeç, por çdokush mund ta përjetojë gjendjen.

Llojet

Ekzistojnë katër lloje të ndryshme të uveitit bazuar në vendin ku ato ndodhin në uvea. Për të kuptuar llojet e ndryshme, një person duhet së pari të kuptojë se çfarë është Uvea.

Çfarë është Uvea?

Uvea, e njohur edhe si shtresa e uveal, pallto uveal, trakti uveal ose tunika vaskulare, është shtresa e mesme e indeve që gjendet në murin e syrit. Kjo shtresë brenda syrit ndihmon me disa funksione, duke përfshirë thithjen e dritës dhe përqendrimit.

Uvea përbëhet nga disa pjesë. Këto përfshijnë:

 • irisin – pjesa me ngjyrë të syrit që rrethon nxënësin
 • Choroid – i cili ndihmon lentet të përqendrohen
 • trupin ciliar – Një unazë e muskujve pas irisit që lidh retinën me sklerën

Llojet e ndryshme të uveitit ndikojnë në pjesë të ndryshme të uvea, siç përshkruhet më poshtë.

Uveitis anterior

Uveitis anterior është forma më e zakonshme e uveitit. E njohur gjithashtu si iritis, ndikon në pjesën e përparme të syrit, dhe mjekët e identifikojnë atë duke vërejtur qelizat e bardha të gjakut dhe fibrinën në dhomën e përparme (pjesa e përparme e syrit). Mjekët mendojnë se rezulton nga inflamacioni i irisit. Iridocikliti është i ngjashëm, por përfshin inflamacionin e trupit ciliar.

uveiti i ndërmjetëm

Uveitis i ndërmjetëm mund të jetë vitrit ose planit pars. Vitrit është një inflamacion i pjesës së pelte të syrit, zgavrës së qelqit. Kur nuk ka ndonjë shkak themelor për uveitin e ndërmjetëm, ai njihet si Planit Pars.

Uveitis posterior

Uveitis posterior është një inflamacion i retinës dhe koroidit. Posteri i referohet pjesës së pasme të syrit.

Panuveitis

Panuveitis është një inflamacion në të gjitha shtresat e uvea. Ky lloj i uveitit mund të ndikojë në zona të tjera të syrit, duke përfshirë lentet, retinën, nervin optik dhe qelqin. Mund të shkaktojë ulje të shikimit dhe verbërisë.

Simptomat e uveitit

Shenjat dhe simptomat e uveitit mund të ndryshojnë. Shpesh, ato ndodhin papritmas, por ato mund të vijnë gradualisht. Simptomat e mundshme përfshijnë:

 • FLOATERS – njolla në sy që duken si shufra të vockël ose zinxhirë të flluskave transparente që lundrojnë përreth në fushën e vizionit
 • Dhimbje në sy dhe skuqje
 • Probleme të përgjithshme të shikimit, duke përfshirë vizionin e paqartë ose me re
 • fotofobinë, një ndjeshmëri jonormale ndaj dritës

Pa trajtim, uveiti mund të shkaktojë humbje të shikimit.

Uveitis shkakton

Uveitis mund të ndodhë tek kushdo. Inflamacioni mund të jetë i kufizuar në sy ose të lidhet me infeksione virale ose bakteriale, çrregullime autoimune dhe/ose dëmtim.

Infeksionet që mund të shkaktojnë ose rrisin rrezikun e uveitit përfshijnë:

 • HIV dhe AIDS
 • Herpes Simplex
 • Sëmundja Lyme Lyme
 • Tokokariasis
 • tuberkulozi (TB)

çrregullimet autoimune dhe inflamatore gjithashtu mund të shkaktojnë uveitis. Këto përfshijnë:

 • artritin reumatoid Sëmundja
 • Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) Sëmundja
 • Skleroza e shumëfishtë (MS)

Lëndimi i syrit është një tjetër shkak i mundshëm i uveitit. Lëndimi mund të jetë për shkak të traumës ose ekspozimit ndaj kimikateve.

Diagnostifikimi

Një okulist do të jetë në gjendje të shohë uveitis kur kryen një provim të syve.

Gjatë një provimi, një okulist ka të ngjarë të shikojë syrin me një llambë të veçantë të çarë. Karakteristika kryesore e uveitit është të shohësh qeliza të bardha të gjakut qoftë në dhomën e përparme ose në qelq.

Gjetjet e tjera përfshijnë gunga në kornea, të quajtura precipitate keratike. Nëse ka inflamacion në iris, pacientët mund të ndiejnë dhimbje kur nxënësi kontrakton, që është kur drita e godet atë.

Për shkak të numrit të kushteve të mundshme themelore që mund të shkaktojnë uveitis, opthalmologu mund t’i referohet një personi në një specialist ose reumatolog të uveitit për një kontroll të plotë dhe diagnozë të një gjendje themelore.

Trajtimi

Një person me uveitis i cili merr trajtimin e shpejtë dhe të duhur zakonisht do të shërohet. Pa trajtim, rreziku i katarakteve, glaukomës, keratopatisë së bandës, edemës së retinës dhe humbjes së përhershme të shikimit rritet.

Sipas Akademisë Amerikane të Oftalmologjisë, trajtimi më i zakonshëm për uveitis përfshin përdorimin e pikave të kortikosteroidit për të ndihmuar në uljen e inflamacionit. Përveç kësaj, një person mund të përdor pikat e syve për të ndihmuar në hapjen e nxënësve, gjë që zvogëlon ënjtjen dhe dhimbjen.

Një oftalmolog gjithashtu mund të përshkruajë ose rekomandojë një nga sa vijon:

 • Steroidet oral në formën e pilulave
 • Steroidet e injektuara të dhëna ose përreth ose në brenda Syri
 • Një implant kirurgjikal që siguron doza të vogla të steroideve me kalimin e kohës

Nëse një optometrist dyshon në një çrregullim themelor autoimun, ata ka të ngjarë të rekomandojnë që një person të kontaktojë një reumatolog për kujdes të specializuar.

Cilin trajtim rekomandon që një mjek mund të ndryshojë bazuar në llojin e uveitit.

Trajtimi i uveitit anterior

Disa trajtime të zakonshme për uveitis anterior përfshijnë:

 • pikat e syve për të zgjeruar nxënësin
 • bie në Ulni presionin në sy
 • kortikosteroidet topike
 • Kortikosteroidet-injeksione, intravenoze, implantet, ose gojore
 • Antiviralët, antibiotikët, ose ilaçe të tjera
 • ilaçe anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) – Për të trajtuar dhimbjen dhe ënjtjen
 • Imunosupresantët
 • Corticotropin
 • Agjentët biologjikë

Komplikimet

Trajtimi i shpejtë dhe monitorimi i ngushtë mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të komplikimeve.

Nëse ato ndodhin, ato mund të përfshijnë:

 • Edemë makulare
 • Indi mbresë
 • Shkëputja e retinës, ose Retina e shkëputur
 • Humbja e shikimit

Disa faktorë të zakonshëm të rrezikut janë:

 • Pirja e duhanit
 • Përdorimi i ilaçeve të caktuara
 • Nivelet e vitaminës D
 • Të jetosh me një sëmundje autoimune , siç është artriti reumatoid
 • Shtatzënia

Përveç kësaj, femrat kanë një shans më të lartë për të zhvilluar uveitis sesa meshkujt. Rimëkëmbja

Rimëkëmbja

Llojet e uveitit mund të jenë ose akute ose chroUnë C. Cili nëntip ka një person mund të ndikojë në shërimin e tyre.

Uveitis anterior mund të jetë ose akut (që zgjat disa javë) ose kronik (që zgjat për 3 ose më shumë muaj). Shumica e rasteve të uveitit posterior janë kronike, dhe zakonisht do të duhen disa muaj që një person të shërohet plotësisht.

Sidoqoftë, nuk është e mundur të dihet saktësisht se sa do të zgjasë çdo rast. Një person duhet të flasë me mjekun e tyre për perspektivën e tyre dhe të ndjekë të gjitha rekomandimet e trajtimit për të siguruar rikuperimin.

Outlook

Outlook i një personi është përgjithësisht pozitiv. Shumica e njerëzve nuk do të shkojnë përgjithmonë të verbër. Njerëzit që jetojnë me forma kronike të uveitit mund të zhvillojnë kushte të tjera, siç janë kataraktet ose glaukoma, që mund të shkaktojnë humbje të shikimit.

Një person mund të zvogëlojë rrezikun e tyre për të zhvilluar humbje të përhershme të shikimit duke ndjekur të gjitha rekomandimet e trajtimit për të zvogëluar inflamacionin dhe presionin në sy.

Parandalimi

Njerëzit që jetojnë me një gjendje themelore, siç është artriti reumatoid ose MS, mund të ndihmojnë në parandalimin e uveitit duke ndjekur planet e tyre të trajtimit dhe duke mbajtur gjendjen e tyre në falje.

Pyetjet dhe përgjigjet

Më poshtë ndihmon në përgjigjen e disa pyetjeve të zakonshme në lidhje me uveitis.

A ka ndonjë kurë natyrale për uveitis?

Uveitis nuk ka kurë. Në vend të kësaj, trajtimi përqendrohet në zvogëlimin e ënjtjes dhe inflamacionit. Sidoqoftë, përdorimi harmoniqhealth.com i terapisë imunomoduluese mund ta marrë sëmundjen në falje, megjithatë.

Një person mund të jetë në gjendje të përdorë terapi natyrale ose plotësuese për të trajtuar kushtet themelore, siç janë artriti reumatoid ose MS. Sidoqoftë, një person duhet të flasë me mjekun e tyre për terapitë plotësuese përpara se të fillojë një terapi të re.

Cili është ndryshimi midis uveitit dhe konjunktivitit?

Dallimi kryesor midis konjunktivitit dhe uveitit është shtresa e syrit që prek çdo gjendje. Konjunktiviti, i njohur edhe si syri rozë, ndikon në shtresën e jashtme, ndërsa uveiti ndikon në shtresën e mesme.

Shkaqet gjithashtu mund të ndryshojnë. Ndërsa uveiti mund të jetë rezultat i inflamacionit të shoqëruar me një çrregullim autoimun, konjunktiviti është zakonisht rezultat i një infeksioni bakterial, viral ose kërpudhat. Mund të ndodhë gjithashtu për shkak të një irritues ose alergjen hyrja në sy.

Ndërsa të dy mund të shkaktojnë sy të kuq, të irrituar, konjunktiviti shpesh nuk shkakton çështje të shikimit. Sidoqoftë, një person mund të përjetojë sy të holluar me ujë, një ndjenjë se diçka ka ngecur në sy, shkarkim dhe acarim të syrit.

Takej

Uveitis mund të ndikojë në disa pjesë të shtresës së mesme të syrit. Ekzistojnë disa lloje të uveitit bazuar në vendndodhjen që ndikon. Një person mund të zhvillojë forma akute ose kronike, gjë që ndikon në sa shpejt mund të shërohen me trajtim. Trajtimi

mund të ndryshojë, por fokusi kryesor është të zvogëlojë inflamacionin dhe ënjtjen për të parandaluar komplikimet. Njerëzit që jetojnë me një gjendje themelore, siç është MS, duhet të punojnë me mjekun e tyre për të trajtuar të dy kushtet.

 • Shëndeti/verbëria e syve

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.